keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Tarjoilija tuokaa mulle siideriä

Viime kuukaudet on menneet työharjoittelun lomassa. Eipä sitä juuri muuta ole ehtinytkään tehdä, paitsi tietysti siideriä. Netissä on tarjolla muutamia ohjeita kotisiiderin tekemiseen, ja oma siideri on tehty niiden mukaisesti. Tunnelmat ensimmäisen satsin tekemisessä oli vähintäänkin epävarmat, mutta tuotos ei ollut ollenkaan hassumpi. Idea koko hommaan lähti Rennon terassilta pohdinnoista kotimaisen siiderin heikosta laadusta. Lähes kaikki tuppaavat olemaan keinotekoisia esanssimehulitkuja. Viimeaikoina on tullut maisteltua paljon erilaisia siidereitä vertailun vuoksi.

Tässä on nyt sitten ne ohjeet, joiden mukaan itse olen siideriä tehnyt. Tarvitaan vain:

30L käymisastia
1 kpl lappo
1 ominaispainemittari
3kpl 10l ämpäreitä / toinen käymisastia

0,33 tai 0,5l lasipulloja riittävästi
1 desinfiointiainetta
1 tratti

Itse siideriin taas:

25l omenamehua / kävin mehuasemalla puristamassa 50kg omenaa, ei pastöroida (noin 20e)
1 viinihiiva, pakkauksesta lisäsin myös sitruunahapon ja ravinteet
250g rusinoita

- Makeutukseen nestemäistä hermesetasta
- pullotukseen, jotta saataisiin happoja sokeripaloja

Kaikissa vaiheissa on tärkeää kaikkien astioiden huolellinen desinfiointi

Vaihe 1.
Omenamehun joukkoon lisätään rusinat, hiivat ja hapot
Kansi kiinni ja annetaan käydä mahdollisimman tasalämpöisessä, vedottomassa paikassa kunnes pulputusväli on noin 2min (huoneen lämpötilasta johtuen tämä kestää muutamasta päivästä viikkoon)

Vaihe 2.
Otetaan rusinat veks, lapotaan juoma pikkuämpäreihin (eli erotellaan sakat pois). Tämän jälkeen annetaan kirkastua kaikessa rauhassa ämpärissä.

Vaihe 3.
Voidaan toistaa lappoaminen, ja tässä vaiheessa voi halutessaan makeuttaa.
Suoritimme makeutuksen siten, että laitoimme kolmeen eri ämpäriin eri makeutusainemäärän.
Ämpäri nro. 1. ei makeutetta, Ämpäri nro 2. 20ml makeutetta Ämpäri nro 3. 30ml lmakeutetta.

Vaihe 4.
Pullotus. Pullotuksen yhteydessä jokaiseen pulloon lisätään yksi pieni sokeripala ja halutessaan voi laittaa sitruunamehua. Sitruunamehun kanssa kannattaa olla varovainen, ettei tule laittaneeksi liikaa. Sen maku on melko peittävä. Laitoimme 1 teelusikallisen per pullo, joka oli liikaa (tosin käymisastiassa oli jo sitruunahappo ennestään).

Vaihe 5.
Anna pullojen olla viikon verran lämpimässä ja vie ne vasta sitten kylmään.  Kylmässä maku paranee 1-3kk ajan.

Ensimmäiset juodut pullot olen nauttinut viikon päästä. Olemus ja raikkaus on kohdillaan, juoma on selvästi helmeilevän kuplivaa siideriä. Jälkimaussa häiritsee liian voimakas sitruuna, joka peittää alleen vähän liikaa omenamehun makua. Olen maistanut vasta 20ml makeutettua juomaa, tämä oli ainakin maultaan kuivaa tai puolikuivaa. Viikkojen päästä tiedetään millä tavalla maku muuttuu.

Nyt on porisemassa toinen erä karpalo-omena siideriä. Tähän en löytynyt ohjeita netistä, joten juoma valmistuu soveltamisen kautta vähän erilaisella menetelmällä. Ohjeita laitan myöhemmin.

Pullojen pesu.

Käytimme pesussa aluksi ihan Fairya. Sen jälkeen pullot desinfioitiin ja otettiin käyttöön. Yritimme myös laittaa pullot uuniin, mutta tuli paljon muutoksia aikatauluihin, niin etenimme nopeamman kautta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kirjoittaa minulle kommentteja, ehdotuksia, tsemppauksia, mitä mieleesi tulee :)